Wesele to wyjątkowy dzień, który wymaga wyjątkowej oprawy – także w kwestii serwowanych napojów. Wybór odpowiednich drinków na wesele to nie lada wyzwanie. Goście mają różne gusta, a dobrze skomponowana karta koktajli może nadać dodatkowego uroku całej imprezie i znacznie podkręcić nastrój obecnych. Przez ostatnią dekadę obserwuję dosłowny boom popularności koktajli na przyjęciach weselnych.
W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na następujące pytania:
- Czym są koktajle i jakie są ich rodzaje?
- Jak wybrać drinki na wesele?
- Jak zoptymalizować cocktail menu?
- Jakie 10 koktajli polecam na każde wesele?
Czym są koktajle?
Zacznijmy od rozwikłania największej zagadki wszech czasów ☺️ Koktajle to alkoholowe trunki składające się z alkoholu bazowego i modyfikatorów zmieszanych z innymi składnikami, takimi jak soki owocowe, syropy, przyprawy, nabiał, czy produkty mleczne, które razem tworzą harmonijną całość. Ich historia sięga XIX wieku, a pierwsze klasyczne przepisy pochodzą z barów Ameryki i Europy. W popkulturze wiele koktajli zyskało status ikoniczny i być może rozpoznajecie Vesper Martini Jamesa Bonda, czy Cosmopolitan z serialu Seks w wielkim mieście ✨

Jakie drinki na wesele?
W przypadku przyjęcia weselnego możemy spotkać się z kilkoma różnymi sposobami podejścia do kwestii koktajli:
1. Proste koktajle, 2-3 składnikowe
Mogą stanowić idealny wybór dla baru DIY ✍️ W tym przypadku kluczowym aspektem jest prostota przygotowania. Każdy z tych koktajli powinniśmy móc zbudować w szklance bez konieczności użycia specjalistycznego sprzętu barmańskiego. Są one także bardziej przystępne dla amatorów, którzy mogliby mieć problem z przyżądzeniem dla siebie bardziej złożonych kompozycji. Najlepszymi przykładami takich koktajli są Gin & Tonic, Aperol Spritz, Dark 'n’ Stormy, czy Americano.
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na koktajle, polecamy listę World’s Top 100 Cocktails by Difford’s Guide (strona anglojęzyczna).
2. Poncze
Rzadko spotykane na weselach, ale również przystępne w przypadku samodzielnego organizowania baru ✍️ Poncz to nic innego jak mieszany napój alkoholowy, przygotowany w większej ilości i podany w dużym naczyniu, aby każdy mógł się obsłużyć według potrzeb. Najpopularniejsze wersje są przygotowywane na rumie, czy pisco i zawierają ok. 5 składników.
Tutaj warto również wspomnieć o możliwości podania koktajli w zbliżony sposób. Dla przykładu możemy przygotować Negroni zwielokrotniając objętość składników 50x, mieszając bez lodu i podając w 5 l słoju na lemoniadę. Dzięki temu mikstura smakuje dokładnie tak jak klasyczny koktajl, a duża ilość pozwala gościom przez dłuższy czas samodzielnie nalewać porcje do szklanek z lodem, jedynie delikatnie mieszając i dodając garnish ✌️
3. Koktajle „sałatki”
Muszę szczerze przyznać, że w Mojito Bar nie jesteśmy fanami tego rodzaju drinków. W mojej opinii, oraz opinii mojego zespołu, te koktajle zwyczajnie wyglądają kiczowato. Pomińmy już fakt, że bardzo często nadmierne ozdoby mają za zadanie przykryć płaski smak trunków i niską jakość używanych składników ⛔️ Niemniej jednak istnieje grono osób, które preferują taką formę drinków.
4. Drinki na bazie autorskich przepisów
Mogą stanowić ciekawą i kreatywną opcję na urozmaicenie przyjęcia ✍️ Bywają jednak enigmatyczne dla osób, które nie znają się na koktajlach – tutaj ważna jest obecność doświadczonego barmana, który wprowadzi gościa w zagadnienie, rozpozna jego preferencje smakowe oraz zaproponuje odpowiednią kompozycję.
Sprawdźcie jakie autorskie karty mamy dostępne w naszej ofercie:
5. Klasyczne koktajle
Zdecydowanie najlepszy wybór! Co tu dużo mówić – to absolutny hit wśród naszych Par ❤️ Klasyczne koktajle oferują wszystko to, co drinki na wesele mieć powinny: sprawdzone przepisy, doskonały smak i nazwy, które obiły się o uszy nawet kompletnym laikom. Jak to mawia filetowy klasyk: „Trzy plusy i żadnego minusa” ☺️ Klasyczne drinki na wesele są eleganckie, dobrze zbalansowane i smakują zarówno koneserom, jak i osobom, które rzadko piją koktajle.

Drinki na wesele – ile pozycji w karcie
Wybór drinków na wesele to nie tylko kwestia gustu, ale także logistyki. Może się wydawać, że im więcej pozycji w menu, tym lepiej, ale w rzeczywistości nadmierna liczba koktajli może negatywnie wpłynąć na tempo pracy barmanów oraz jakość serwowanych drinków.
Niektóre firmy oferujące mobilny drink bar na wesele tworzą długie listy koktajli, które często w praktyce okazują się wariacjami tych samych przepisów – niejednokrotnie bazujących na wódce. Na pierwszy rzut oka menu wygląda imponująco, ale finalnie ogranicza wybór dla gości, którzy preferują inne alkohole, a także prowadzi do zwiększonego zużycia wódki (zwykle dostarczanej przez Parę Młodą), co może podnieść finalny koszt usługi.
Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej sprawdza się menu składające się z około 10 pozycji ✅ To idealna liczba, która pozwala zachować różnorodność, a jednocześnie gwarantuje sprawną obsługę i najwyższą jakość drinków.
W tej liczbie powinny znaleźć się koktajle:
- bazujące na różnych alkoholach – np. gin, rum, whisky, wódka;
- posiadające różne style – aperitif, czy after-dinner;
- profile smakowe – od wytrawnych, przez kwaśne, po słodkie;
- różny charakter – orzeźwiające, pobudzające, i mocne;
- oraz pojemność – short, long.
Dodatkowo, dobrze jeśli kilka tych pozycji można przygotować w formie bezalkoholowej.
Drinki na wesele – nasze top 10
No i dotarliśmy wspólnie do punktu kulminacyjnego tego artykułu ☺️ Poniżej prezentujemy 10 naszych preferowanych koktajlowych pozycji, które jednocześnie składają się na naszą falgową kartę koktajlową pod nazwą Nieśmiertelne Klasyki – perfekcyjne drinki na wesele❤️
1. Mojito
Czym byłby Mojito Bar bez tego absolutnego klasyka? Mojito wywodzi się z Kuby, a jego korzenie sięgają XVI wieku, kiedy to piraci pili pierwowzór tego koktajlu znany jako „El Draque”, który później ewoluował w popularny napój z rumem, limonką, miętą, cukrem i wodą gazowaną.
Mojito to orzeźwiający long drink na bazie rumu, o smaku słodko-kwaśnym. Łatwy do przygotowania w wersji bezalkoholowej. Sprawdź nasz przepis na Mojito.

2. Espresso Martini
Kawa w wersji turbo, dla każdego kto potrzebuje rozbudzenia. Espresso Martini powstało w latach 80. w Londynie, gdy barman Dick Bradsell przygotował je dla pewnej modelki, która chciała koktajl łączący zastrzyk kofeiny z alkoholowym uderzeniem.
Espresso Martini to typowy koktajl after-dinner o deserowym, kawowym smaku. Jest pobudzający i bazuje na wódce.
3. Porn Star Martini
Koktajl, który można pić wiaderkami. Został stworzony w 2002 roku w Londynie przez barmana Douglasa Ankrah jako elegancki drink z waniliową wódką, marakują i prosecco, inspirowany zmysłowością i blichtrem klubowego życia – idealne dopełnienie weselnej zabawy!
Porn Star Martini to orzeźwiający, ale mocny koktajl o smaku słodko-kwaśnym, bazujący na wódce. Łatwy do przygotowania w wersji bezalkoholowej. Sprawdź nasz przepis na Porn Star Martini.

4. Negroni
Trójca święta miksologii: gin, słodki wermut oraz Campari. Negroni powstało we Włoszech w 1919 roku, gdy hrabia Camillo Negroni poprosił barmana we florenckim Caffè Casoni o wzmocnienie klasycznego Americano poprzez zastąpienie wody sodowej ginem, tworząc ikoniczny koktajl o idealnej równowadze gorzkiego, słodkiego i ziołowego smaku.
Negroni to typowy mocny short drink, bazujący na ginie i łączący ze sobą smaki słodkie i gorzkie, z przełamującymi cytrusami w tle. Doskonały aperitif.
5. Whisky Sour
Koktajl, który nigdy nie zawodzi. Historia Whisky Sour sięga XIX wieku, kiedy to marynarze mieszali whisky z cytryną i cukrem dla lepszego smaku i zdrowia. Natomiast pierwszy oficjalny przepis pojawił się w 1862 roku w książce słynnego Jerry’ego Thomasa, czyniąc go ponadczasowym połączeniem słodyczy, kwasowości i głębi whisky.
Whisky Sour to krótki, stosunkowo mocny koktajl, charakteryzujący się wytrawnym profilem na słodko-kwaśnej bazie. Białko z jajka nadaje drinkowi doskonałej kremowej konsystencji.

6. Aperol Spritz
Jezuśku, czy tego da się nie lubić?! Aperol Spritz wywodzi się z północnych Włoch i zyskał popularność w latach 50., kiedy to Aperol zaczęto łączyć z prosecco i wodą gazowaną, tworząc orzeźwiający, lekko gorzki koktajl idealny na letnie popołudnia.
Aperol Spritz to perfekcyjny, orzeźwiający long drink, o słodko-wytrwanym profilu. Idealny przed posiłkiem, ale także o każdej porze dnia. Łatwy do przygotowania w wersji bezalkoholowej.
7. Gin & Tonic
Potrzebujesz prostego i satysfakcjonującego drinka na już? Gin & Tonic powstał w XVIII wieku, gdy brytyjscy żołnierze w Indiach dodawali gin do toniku, by złagodzić jego gorzki smak i chronić się przed malarią (ówczesny tonik zawierał dużo chininy posiadającej właściwości przeciwmalaryczne). Dziś G&T stał się symbolem elegancji i kreatywności, z rzemieślniczymi ginami, egzotycznymi tonikami i bogactwem dodatków podbijających świat koktajli.
Gin & Tonic to orzeźwiający, słodko-wytrawny long drink, którego profil smakowy możemy łatwo modyfikować poprzez dodanie różnorodnego garnish’u.

8. Cuba Libre
Popularna „Kubanka” zadowoli każde podniebienie. Koktajl powstał na Kubie pod koniec XIX wieku, gdy amerykańscy żołnierze świętowali zwycięstwo w wojnie hiszpańsko-amerykańskiej, mieszając lokalny rum z amerykańską colą i limonką, przy czym wznosząc toast za wolność Kuby: ¡Por Cuba Libre! (Za wolną Kubę!).
Cuba Libre to bazujący na rumie long drink o słodko-kwaśnym, orzeźwiającym profilu.
9. Piña Colada
Mokry sen wszystkich słodyczomaniaków! Piña Colada narodziła się w Puerto Rico za sprawą Ramóna „Monchito” Marrero, który w 1954 roku w hotelu Caribe Hilton opracował kremowe połączenie rumu, ananasa i kokosa, tworząc jeden z najsłynniejszych tropikalnych koktajli na świecie.
Piña Colada to długi, słodki i kremowy after-dinner cocktail, bazujący na rumie. Łatwy do przygotowania w wersji bezalkoholowej.

10. Zaskocz mnie!
Załóżmy, że nie znaleźliście swojego smaku pośród wyżej przedstawionych koktajli. Pozycja ostatnia – Zaskocz mnie pozwala na odrobinę improwizacji! Dzięki temu Wasi goście mogą podzielić się swoimi preferencjami dotyczącymi smaku, czy alkoholu bazowego i otrzymać koktajl uszyty na ich miarę – tak, aby każdy był w pełni zadowolony!
Planujecie zorganizować bar DIY i chcielibyście przed tym podkręcić Wasze koktajlowe umiejętności? Zapraszamy na nasze warsztaty koktajlowe, gdzie nauczycie się robić klasyczne koktajle w jakości restauracyjnej, dzięki czemu przygotujecie jeszcze lepsze drinki na wesele⭐️